Ny elkedel kan udfase gas og udnytte billig strøm fra sol og vind

27. august 2024

Ny elkedel kan udfase gas og udnytte billig strøm fra sol og vind

Med den kommende elkedel på Hvalsø Kraftvarmeværk får vi i fremtiden bedre muligheder for at producere billig fjernvarme på strøm fra sol og vind. Elkedlen forventes at stå klar i 2025, mens en tilhørende akkumuleringstank opføres i 2026.

Snart bliver en del af fjernvarmen i Hvalsø produceret på strøm.

Vi har nemlig længe arbejdet på at udvide fjernvarmeproduktionen i Hvalsø, så vi kan sikre mere stabil fjernvarme baseret på vedvarende energi.

I den forbindelse begyndte vi helt tilbage i efteråret 2021 at undersøge mulighederne for at opføre en elkedel, som vil kunne udnytte billig strøm fra sol og vind til at producere fjernvarme.

Sidste år fik vi godkendt et projektforslag, og nu er vi snart klar til at sende projektet i udbud. Det betyder, at vi allerede til næste år kan begynde at producere fjernvarme med en helt ny elkedel i Hvalsø.

Udover elkedlen opfører vi også en akkumuleringstank, som bliver hele fire gange større end den, vi allerede har på varmeværket. I tanken kan vi lagre varmt vand fra elkedlen – og det betyder, at vi bliver endnu mere fleksible i at udnytte billig strøm.

- Den nye elkedel sammen med akkumuleringstanken giver os en mere robust økonomi på varmeværket, samtidig med at vi øger forsyningssikkerheden. Vi får nemlig et ben mere at stå på udover gas og flis – og det får stor betydning i fremtiden, fortæller vores driftsleder Michael Linder.

Sikrer billig og stabil fjernvarme i fremtiden

Efter forventningen står den nye elkedel klar i efteråret 2025 sammen med en tilbygning til varmeværket. Akkumuleringstanken følger senere i 2026.

Når begge anlæg er fuldt ud i drift, forventer vi at kunne dække 10-20% af varmebehovet i Hvalsø med varme produceret på billig strøm. Og i fremtiden er der potentiale for, at elkedlen kan producere endnu mere varme end det.

- Med de mere end 250 nye forbrugere, som er kommet på fjernvarmen i Hvalsø siden 2021, er det vigtigt, at vi nu får øget varmeproduktionen. Dermed kan vi også blive ved med at levere stabil og billig fjernvarme til alle fremadrettet, lyder det fra Michael Linder.

Selv ser han frem til at tage de nye anlæg i brug, så han kan komme i gang med at handle endnu mere strøm på elmarkedet og lave den om til billig fjernvarme.

- Sammen med vores naturgasmotor betyder elkedlen, at vi nu både kan udnytte elmarkedet, når strømmen er billig, og når den er dyr. Når priserne er høje, starter vi vores naturgasmotor og sælger strøm – og når de er lave, køber vi billig strøm til vores elkedel, siger han.

Indtil videre har vi på vores generalforsamling fået godkendt en investering i projektet på op til 30 millioner kroner. 

Hvad projektet helt præcist vil koste, ved vi mere om, når det sendes i udbud i de kommende måneder.

Om elkedelprojektet

En elkedel til fjernvarmeproduktion fungerer fuldstændig ligesom den, du har stående hjemme på køkkenbordet – bare i stor skala.

I stedet for at bruge det varme vand til kaffen, sender vi det ud til dig.

Opførslen af den nye elkedel i Hvalsø består af fire delprojekter:

  • Selve elkedlen, som har en kapacitet på 15 MW
  • En tilbygning til varmeværket på op til 200 kvadratmeter
  • En akkumuleringstank, der kan indeholde varmt vand svarende til 260 MWh – det gør den fire gange så stor som vores eksisterende
  • Nedlægning af et elkabel på cirka 4,5 kilometer
//